Erken Teşhis Hayat Kurtarır.
05 Şubat 2020

4şubatdünyakansergünü.jpg

2000 li yılların başlarından günümüze kadar kanser hastalıklarının insidansında artış olmuştur. Bunun nedenlerinin başında tarama programlarının yaygınlaşması gelmektedir. 4 şubat dünya kanser gününde bu tarama programlarını tekrar hatırlatmakta fayda var.
Ülkemizde en önemli ve en iyi uygulanan meme kanseri tarama programıdır. 40 yaş ve üzeri kadınların en az her iki yılda bir mamografi çekilmesine dayanır. Sadece mamografi çektirmek de yeterli değildir. Her kadın düzenli olarak olarak her ay kendini muayene etmelidir.
Meme kanserinin belirtileriyse;memede ele gelen kitle, kanlı meme başı akıntısı, memede portakal kabuğu görüntüsü, meme başında çekinti vb. Herhangi biri sizde varsa hemen aile hekiminize veya genel cerrahi polikliniği olan bir merkeze başvurmalısınız.
50 yaş ve üzeri tüm vatandaşlarımız için önemli olan diğer bir tarama programı da dışkı da gizli kan testidir (GGK). GGK testi kolon kanseri taramasında ilk basamak olarak kullanılır. GGK pozitif olan hastalara kolonoskopi yapılır. Kolonoskopi sonucu negatif çıkan hastalar 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır.
Kolon kanserinin belirtilerine değinecek olursak; kabızlık, sık ishal olma, kilo kaybı, anüsten kanama, dışkılama alışkanlığının değişmesi, dışkı kalınlığının değişmesi, demir eksikliği vb. Bu şikayetlerden biri veya birkaçısizde varsa aile hekiminize başvurup GGK testi yaptırmalısınız.
İstemsiz kilo kaybı, halsizlik, demir eksikliğine bağlı kansızlık, karın ağrısı, gözlerde sararma, erken doyma, iştahsızlık gibi belli belirsiz bulgular çeşitli kanserin belirtileri olabilir. Doktorunuza başvurup gerekli tetkikleri yaptırmanızda fayda var.