Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı bir yaşam sürecinin vazgeçilmezlerindendir. Hastalıkların büyük bir kısmının ağız yoluyla bulaştığını göz önünde bulundurduğumuzda, ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bir başka ifadeyle ağız ve diş sağlığının korunması, aslında olası birçok hastalığın başlamadan bitmesi demektir.
Bu nedenle Diş Hekimlerimize, insan sağlığı için son derece önemli olan ağız ve diş sağlığının korunması gibi büyük bir sorumluluk düşüyor.İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi olarak Böylesi seçkin ve kutsal bir mesleğin mensupları Diş Hekimlerimizin, Dünya Diş Hekimliği Günü’nü ve yine aynı tarihe tekabül eden Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını kutluyoruz.
Ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapılmalıdır?
. Etkin ağız bakımı
. Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi,
. Düzenli diş hekimi kontrolleri,
. Koruyucu uygulamalar
1) Etkin ağız bakımı nasıl olmalıdır?
a-) Dişlerin fırçalanması:
. Dişler günde 2 kez, 2-3 dakika süresince etkin bir şekilde fırçalanmalı,
. Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli,
. Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı,
. Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı,
. Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, diş etine masaj yapılarak kan dolaşımı sağlanmalı,
. Dişlerin dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.
b-) Dilin fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı da dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.
c-) Diş ipi kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.
d-) Ağızda protez varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler temizlenmeli, protezler akşamları suda bekletilerek damaklar dinlendirilmelidir.