1 - 7 EKİM EMZİRME HAFTASI
05 Ekim 2022

Emzirme Haftası etkinliğimiz; Bebek Dostu unvanına sahip hastanemizde gebe okulumuzda takipli gebelerimiz, anneler ve bebeklerimiz ile birlikte kutlandı.

1-7 Ekim Emzirme Haftası etkinlikleri çerçevesinde hastanemizde poliklinik girişinde eğitim ve bilgilendirme standı kurulmuştur. Hastanemiz 2003 yılından itibaren Bebek Dostu hastane, 2019 yılından itibaren de Anne Dostu hastane unvanına sahiptir. Emzirme ve Danışma Polikliniğimizde emzirme sorunu yaşayan annelerimize yardımcı olacak personelimiz bulunmaktadır.

Program kapsamında bebek ve küçük çocukların beslenmesindeki temel politikamız; tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6.aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesidir.
ANNE SÜTÜ;
* Yenidoğan bebek için en iyi, en doğal ve taze besindir.
* Her zaman temiz ve mikropsuzdur
* Daima hazırdır, bedavadır, özel harcama gerektirmez
* Anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan su vardır, ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
* Tamamıyla ve kolay sindirilir
* Anne sütü alan bebeklerde ishal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
* Doğumdan sonra gelen sarı süt (ağız sütü) bebeği hastalıktan korur.
* Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
* Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.
* Emziren annelerde meme ve rahim kanseri daha az görülür.
EMZİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Bebeğin vücudu anneye yakın olmalı, baş ve vücudu düz bir şekilde tutulmalı, gerekirse omuz ve poposundan desteklenmeli, burnu anne memesi hizasında olmalıdır.
Emzirmede sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması ve çenesinin memeyi bastırması sağlanmalıdır.
Emzirildikten sonra bebek dik olarak omuza yaslandırılıp yuttuğu hava çıkarılmalıdır.
EMZİRME SIKLIĞI;
• Sütün yeterince gelmesi için emzirmenin sık sık yapılması gerekir.
• Bebek her ağladığında emzirilmelidir.
• Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır.
• Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve ağrıları önler.
• Bazı yeni doğan bebekler çok uyur ve yeterince sık ememezler. Böyle bebekler ilk günlerde 3 saat sonunda uyanmamışlarsa uyandırılıp emzirilmelidirler.
Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için; O’nu mutlaka İlk 6 ay sadece anne sütü ile besleyiniz. Daha sonra da 2 yaşına kadar da uygun ek besinlerle birlikte mutlaka emzirmeye de devam ediniz.
COVID-19 ANNEDEN DOĞAN BEBEKLERİN BESLENMESİ
COVID-19 anneden doğan bebeklerin doğum sonrasındaki beslenmesinde Dünya Sağlık
Örgütü ve uluslararası otoritelerin (CDC, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Önleme ve
Kontrol Merkezi) önerilerine göre bebeğin anne ile görüşüldükten ve gerekli bilgilendirmeler
yapıldıktan sonra, önlemler alınarak beslenebileceği belirtilmektedir.
• Eğer anne bebeğini emzirmeye karar verir ise el hijyeni sağlandıktan sonra tibbi/cerrahi maske takarak bebeğini emzirebilir.
• Eğer anne sütünü sağarak vermek ister ise el hijyenini sağlar, meme başı
temizliğini yapar ve tıbbi/cerrahi maske ile sağma işlemini gerçekleştirir.
ANNENİN YAVRUSUNA EN GÜZEL ARMAĞINI ANNE SÜTÜDÜR.

• emzirme haftası (1).JPG
  • emzirme haftası (3).JPG